Stress på jobbet er altid dit ansvar som leder.
En artikkel i Jyllands-Posten, citerer Danmarks nok allerbedste stressforsker, Bobby Zachariae og Matias Brødsgaard for, at det er arbejdsmiljøet – og ikke arbejdspresset – som er den største skurk for stress.
Selvfølgelig kan vi arbejde for meget, men så længe vi arbejder med det, som vi brænder for og har passion for og som giver mening for os, så er risikoen for, for meget arbejde, som regel minimal.
Svigter ledelsen, vil det mærkes hele vejen ned til yngste m/k.
Og det hjælper ikke at sende den enkelte på stresskursus for at kunne klare presset.
Det er ikke den ansatte, der er problemet. Det er problemet, som er problemet.
Det er dét, der skal løses.
Nogle af de typiske årsager, som jeg er stødt på, hvor ledelsen tager ansvar, er på følgende områder:
- Lederen er konfliktløsende – ikke konfliktsky.
Jeg har flere gange oplevet ledelsen som konfliktsky. I større eller mindre grad. I en ledelseshåndbog blev der skrevet, at der er “altid en krig” igang på arbejdspladsen. Lederen skal hele tiden svæve over sine ansatte – altså være opmærksomme – og tage temperaturen på stemningen, så uenigheder og konflikter kan tages i opløbet. Det viser autoriet og giver mere ro. Vi allesammen brug for en “kaptajn” til at vise os vejen, ind i mellem. - Lederen er støttende og lyttende til nye idéer.
Vi har rigtig meget brug for at blive lyttet til. Vi føler os i den grad set, når vi blive opfordret til at komme med input, fremfor at blive set på, som Kasper-Idé-Knuser. - Lederen fokuserer mest på Styrker og mindre på fejl.
Forskning og forsøg viser, hvor meget der også er at vinde på bundenlinien, når lederen arbejde med Styrker sammen med hver enkelt ansat. - Lederen slipper (over)kontrolleren.
Når vi får lov til at have mest mulig indflydelse på vores job – og dermed har ansvaret – højnes både moral og følelsen af medansvar.
Som ansat vil man også oplevet en meget højere grad af selvværd og øget motivation. Jeg har flere eksempler på, hvor leder og chefer skal tjekke alt – som i virkelig alt – for at sikre sig, at produkter, brochure, kommasætninger, farver på toiletrulle mm, at korrekte. De ansatte mister motivationen og de dygtigste smutter relativt hurtigt. Firmaet lever udadtil relativt godt – økonomisk – men arbejdsmiljøet er elendigt og der er stor, stor udskiftning i staben. Det vil sige, en dårlig kultur, ringe sammenhold og relativt stort stressoplevelse. - Lederen er ikke alene-vidende.
Den gode leder ved godt selv, at han eller hun ikke ved alt, og dem, vedkommende ansætter, er ikke en tro kopi af lederen. Nærmest tvært imod. Flere beskriver, at det bedste man kan gøre, er at ansatte eksperter på hvert deres felt.
Dynamik er godt. Respektfuld uenighed, er godt. - Lederen er leder.
Noget af det bedste, der kan ske er, at man ansætter en LEDER!
Ikke een som bliver leder, fordi vedkommende er fagekspert.
Man bliver ikke god leder, blot fordi man er dygtig til sit fag.
Et helt konkret eksempel er RP, som var blevet afdelingsleder i hjemmeplejen i en by på midtsjælland.
Her blev vi enige om, at RP skulle slippe noget af kontrollen, lytte til de ansattes idéer og så, ikke mindst, tage fat i Styrkeledelse, med fokus på den ansattes styrker.
Jeg har oplevet meget i mit job, men selv det her oversteg mine største forventninger.
På seks uger fik vi sygefraværet ned fra ca. 10% til 3%.
Fredags- og mandagssyge forsvandt som dug for solen.
De ansatte begyndte at tage endnu mere ansvar, være kreative og konfliktløsende.Det krævede i starten temmelig meget fokus fra RP. Men det viste sig, at det var en god investering, for i løbet af de seks uger, kunne hun slippe tøjlerne mere og mere, og det blev nemmere og nemmere at være leder.Selvfølgelig kom de stadig udfordringer og problemer, men de var som regel nemmere at løse. Overskriften er nok lidt provokerende, for den ansatte har jo også et ansvar for ikke komme ud i stressende situationer. Enig. Men dét vil den gode leder også være opmærksom på.Er du på vej til at blive leder eller drømmer du om det og vil du blive den allerbedste leder, så har du muligheden for at gøre noget ved.
Læs her www.andtalk.dk/erhverv/ledelsesudvikling/ – hvor du får eneundervisning, som bliver tilpasset lige præcis dine behov.Mvh
Niels Moestrup