Din hjerne er plastisk og du kan få den til at vokse.
Hjernen KAN vokse.
Også din hjerne.
Det kan den, fordi den er det, som kaldes plastisk.
Du får den til at vokse ved at udfordre den mentalt, spise sundt, få god søvn og motionere regelmæssigt.
Hjernens plasticitet er den egenskab, der tillader hjernen at forme og omstrukturere sig selv i respons til nye erfaringer, læring og efter skade. Denne fantastiske tilpasningsevne betyder, at vi har potentialet til kontinuerligt at udvikle vores færdigheder og evner, genoprette funktioner efter hjerneskader og optimere hjernens ydeevne over tid.
Plasticiteten understøtter også kognitiv fleksibilitet, som er afgørende for problemløsning og kreativ tænkning. Regelmæssig læring, nysgerrighed og variation i daglige rutiner styrker hjernens evne til at danne nye forbindelser. Sociale interaktioner, meditation og mindfulness kan yderligere fremme denne proces og bidrage til en sundere og mere robust hjerne livet igennem.
Læs her om, hvad du kan gøre for dig selv.
Jo mere “det plejer jeg at gøre” og jo mere negativt, du tænker eller fx har stress, angst eller depression, des mindre aktiv bliver den og hjernen kan ligefrem krympe.
Men også ringe fødevarer, for meget alkohol, ringe søvnmønster og ingen eller meget lidt motion er ikke ligefrem sundt for hjernen
Omvendt, så skaber hjernemæssige udfordringer en øget produktion af neuroner og aktivitet, og hjernen vokser og skaber flere og flere “lykkehormoner”.
Ligesom du kan træne dine krops muskler, så kan du altså også træne din hjerne.
Hvilket ‘kun’ kræver vedholdenhed og viljestyrke.
Altså ikke intelligens, men “blot” at du gør en indsats.
Så man behøver altså ikke en IQ på 130, for at have et godt liv og for at kunne klare den modstand, som livet byder os alle sammen.
Positiv Psykologi
Positive Psykologi handler om at gøre dig mentalt stærkere og øge dine resiliens / din psykologiske modstandskraft.
Stærkere til at modstå det uvisse som – altid! – kommer.
Modstanden, som du altid vil møde på et eller andet tidspunkt i dit liv.
Så har du flere mentale kræfter at stå imod med, når du møder krævende udfordringer
Det kaldes at øge den psykologiske kapital eller den mentale styrke.
Positive Psykologi – videnskaben om menneskelig trivsel – handler også om, at finde “Det Gode Liv”, som i,
at du bliver mere bevidste om dét, som giver dig mest glæde. Om at trives som det menneske, du er.
Det som gør, at du bliver stærkere, både mentalt og følelsesmæssigt.
Du får mere selvværd og større tro på dig selv
Der er ingen tvivl om, at når vi er langt nede og oplever os svage, og ikke rigtig har så mange mentale
kræfter at bruge til at holde balancen, så skal der heller ikke så meget til, at vi virkelig vælter.
Måske ligefrem gå helt i brædderne.
Derfor gælder det om at være på forkant, og det gør du ved at træne dig mentalt stærkere.
Du ved jo godt, at du bliver udsat for en del igennem livet.
Det er bedre at være præventiv end at du skal helbredes.
Perspektivering af dit liv.
At se dit liv og dine problemer i et større perspektiv er sundt.
Når du trækker dig tilbage og betragter dine udfordringer og problemer fra et bredere synspunkt, begynder du at indse, at mange af de problemer, der synes overvældende, nogle gange er mindre, eller i det mindste alligevel ér håndterbare i det store billede.
Denne realisering kan reducere stress, angst og give langt mere ro. Det hjælper dig også til at skelne mellem, hvad der virkelig er vigtigt i livet, og hvad der er mindre betydningsfuldt. Ved at prioritere tid og energi, kan du fokusere på det, der bidrager til din langsigtede mentale styrke og vækst.
Jo bedre du bliver til at se dig selv og dit liv i et bredere perspektiv, giver du dig selv mulighed for at værdsætte det, du har, lære af fortiden og af dine fejl og planlægge fremtiden.
Vigtigheden af af sunde relationer.
Sunde relationer er også vigtige i denne sammenhæng.
Gode, tætte venskaber, hvor du føler dig tryg, og hvor du bliver bekræftet i, at du er god nok, uden at du skal bevise noget, udvikler dig også som menneske.
Jo tættere, jo varmere og jo mere kærlige relationer du er i, des mere kommer du til at opleve Det Gode Liv. Relationer skaber følelsen af samhørighed og giver en følelse af mening og formål. Når vi oplever ægte nærvær og støtte fra andre, frigives oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet, som reducerer stress og styrker vores mentale velbefindende.
Dyb forbindelse til andre fremmer også vores evne til empati, selvværd og følelsesmæssig robusthed. At investere tid i relationer – lytte, dele oplevelser og være sårbar – skaber en psykologisk tryghed, der styrker os i modgang og giver mere glæde i medgang. Relationer er fundamentet for et rigt og meningsfuldt liv.
Det Gode Liv
“Det Gode Liv” handler også om modet til at træffe svære valg, også når det gælder om at frigøre dig fra de relationer, der dræner dig for energi. Selvom tanken om at tage afstand fra visse familiemedlemmer eller venner kan virke skræmmende, er det ofte en nødvendig handling for at bevare din mentale sundhed og velvære.
“Et Godt Liv” er karakteriseret ved at leve i mest mulig harmoni, hvilket også indebærer, at du omgiver dig med mennesker, der løfter og støtter dig. Det er de relationer, hvor gensidig, naturlig respekt, kærlighed i bredest mulig forstand og tillid blomstrer, der bidrager til et rigere og mere tilfredsstillende liv.
Ved at være bevidst om, hvem og hvad du investerer din tid og energi i, skaber du med stor sandsynlighed et stærkere fundament for et liv i balance og mest mulig trivsel. At vælge mennesker, der inspirerer, støtter og værdsætter dig, betyder ikke, at du undgår konflikter, men at dine relationer er baseret på sund kommunikation og ægte forbindelse.
Det kræver mod at give slip på relationer, der skader mere, end de gavner, men i denne proces skaber du plads til de mennesker, der bringer lys, vækst og ægte glæde ind i dit liv. At prioritere din egen trivsel er ikke egoisme – det er en forudsætning for at kunne give det bedste af dig selv til verden.
Styrker og værdier
Når du kender dine styrker og værdier – et vigtigt punkt i Positiv Psykologi – er det ikke blot en vej til øget trivsel; det er efterhånden en kendt måde at definere og udtrykke, hvem du er, og det er videnskabeligt veldokumenteret.
Når du aktivt efterlever dine kerneværdier i dagligdagen, bliver dine handlinger mere meningsfulde og målrettede. Dette fører til en større oplevelse af tilfredshed og et godt liv. Du vil opdage, at dit selvværd vokser, fordi du handler i tråd med det, der virkelig betyder noget for dig, og hvad Det Væsentlige er.
Denne tro på dig selv og klarhed gør dig stærkere over for livets udfordringer og problemer, som helt sikkert dukker op. Du bliver ikke kun mere modstandsdygtig over for stress og modgang, men du er også bedre rustet til at håndtere disse situationer på en mere sund og langt mere konstruktiv måde. Dette skaber en spiral af positivitet – uden at du bliver jubel-optimist – hvor hver fornuftig håndtering af problemer og negative oplevelser styrker din tro på egne evner og din forståelse af dine værdier, hvilket igen øger din modstandsdygtighed og trivsel.
Desuden bidrager denne værdiafklaring til en dybere følelse af autenticitet. Når du handler i overensstemmelse med dine indre værdier, skaber det en følelse af sammenhæng mellem, hvem du er, og hvordan du lever. Dette reducerer kognitiv dissonans – den indre uro, der opstår, når ens handlinger ikke stemmer overens med ens værdier. Når du ved, hvad du står for, bliver det også lettere at sige nej til det, der ikke tjener dig, og ja til det, der styrker dig.
På denne måde bliver kendskab til dine styrker og værdier ikke blot et redskab til personlig udvikling, men en livsstrategi, der hjælper dig med at skabe en hverdag med mening, robusthed og en dyb følelse af trivsel.
Sådan øger du mængden af Positiv Følelser
For at øge oplevelsen af Positive Følelser er en af de bedste metoder – som der også er videnskabelig evidens bag – at arbejde med taknemmelighed.
Praktiser at anerkende og værdsætte de gode ting i dit liv, uanset hvor små de end måtte være. Dette kan være alt fra en solrig dag til et smil fra en fremmed, en velsmagende kop kaffe eller følelsen af at blive lyttet til. Når du aktivt fokuserer på det, der allerede er godt i dit liv, skaber du et mentalt filter, der øger din evne til at se og opleve positive følelser oftere.
En anden effektiv metode er at engagere dig i aktiviteter, der bringer dig glæde og tilfredsstillelse, hvad end det er at dyrke en hobby, tilbringe tid i naturen eller være sammen med dem, du holder af. Disse oplevelser giver ikke blot umiddelbar glæde, men skaber også positive emotionelle minder, der kan hentes frem igen og igen.
Også meditation og mindfulness kan spille en afgørende rolle i at fremme positive følelser, da disse praksisser hjælper dig med at være til stede i øjeblikket og reducere bekymringer om fortiden eller fremtiden. Ved at træne dit sind til at fokusere på nuet, opnår du en større bevidsthed om de positive aspekter af dit liv, som ellers let kan overses i en travl hverdag.
Forskning viser også, at venlighed og generøsitet over for andre kan styrke dine egne positive følelser. Når du hjælper, støtter eller viser omsorg for andre – hvad enten det er gennem små handlinger som at give en kompliment eller større handlinger som frivilligt arbejde – aktiveres hjernens belønningssystem, hvilket skaber en følelse af mening og glæde.
Ved konsekvent at dyrke taknemmelighed, glædesfyldte aktiviteter og nærvær styrker du ikke blot din mentale sundhed, men opbygger også en stabil og langtidsholdbar base af positive følelser, som kan hjælpe dig med at navigere livet med større overskud og robusthed.
Det kan være hårdt arbejde
At påbegynde personligt udviklingsarbejde kan virke uoverkommeligt for mange. Dette gælder også, når du dykker ned i Positiv Psykologi for at arbejde med dine styrker og værdier.
I kontrast til de hurtige løsninger, som ofte promoveres i populær selvhjælpslitteratur – såsom løfter om lykke på få uger eller vaneforandring på under en måned, hvilket er vidt udbredte misforståelser – involverer Positiv Psykologi en langt mere grundig tilgang. Den opfordrer til en dybdegående udforskning af dine værdier og din identitet, en proces, der kan føles lige så udfordrende som at forberede sig til en Ironman eller bestige Mount Everest, selvom det reelt er mindre krævende.
Det kan virke overvældende i starten, men med tiden bliver det lettere at navigere i processen. Udviklingsarbejde kræver tålmodighed, refleksion og en vilje til at gå skridtene ét ad gangen. I starten kan du føle, at du famler i blinde, men hver lille indsats bygger oven på den næste og skaber en gradvis, men varig forandring.
Det er derfor værdifuldt at søge støtte og sparring tidligt i forløbet, indtil du naturligt falder ind i din egen rytme og opdager den gennemgående sammenhæng i dit arbejde. At dele dine tanker med en coach, mentor eller en god ven kan gøre processen mere håndgribelig og mindre ensom. Når du reflekterer over dine erfaringer i dialog med andre, bliver du mere bevidst om dine mønstre, styrker og udfordringer.
Efterhånden vil det blive en indgroet vane at træffe de valg, der stemmer overens med dine værdier og det liv, du ønsker at leve. Selv små bevidste handlinger i hverdagen – at stoppe op og værdsætte en succes, sætte ord på dine følelser eller praktisere selvomsorg – kan have en stor effekt over tid. Når udviklingen bliver en del af din identitet, vil du opleve, at forandring ikke længere føles som en kamp, men som en naturlig del af din rejse.
Eneundervisning og uddannelse i Evidensbaseret Coaching, psykologi, Coachingpsykologi og filosofi hjælper dig med at forstå, hvordan du skal arbejde med dig selv og med andre, og du kan læse mere her.
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
SMS 40409547
Kilder:
https://www.scientificamerican.com/article/the-adult-brain-does-grow-new-neurons-after-all-study-says/
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_changes_you_and_your_brain
https://positivepsychology.com/neuroscience-of-gratitude/