Mental Sundhed – hvad er det?
Mental sundhed refererer til en tilstand af velvære og trivsel, hvor du er i stand til at håndtere de normale stressniveauer i livet, arbejde produktivt, og bidrage til dit fællesskab. Det handler også om at øge din psykologiske modstandskraft.
Det dækker over dit tankemæssige, følelsesmæssige, psykologiske og sociale velbefindende.
Mental sundhed påvirker, hvordan du tænker, føler, og handler, og dermed hvordan du har det med dig selv, med andre og med livet i det hele taget.
Mental sundhed er vigtig på alle stadier af dit liv, fra barndommen, ungdommen og i voksenlivet.
At være mentalt sund betyder ikke blot fraværet af fx psykisk sygdom, kritisk stress, angst og depression.
Det indebærer altså evnen til at nyde livet, til at føle dig i stand til at klare livets udfordringer, til at føle dig forbundet med andre.
Mental sundhed er dynamisk og kan ændre sig over tid, afhængigt af mange faktorer, herunder dine livsomstændigheder og de støttesystemer, du har til rådighed. Det er vigtigt at være opmærksom på din mentale sundhed og søge hjælp, når det er nødvendigt, for at opretholde eller forbedre den.
Signaler ved mindre god mental sundhed
Mangel på god mental sundhed kan manifestere sig på mange forskellige måder.
Fx..:
➡️ Følelsesmæssige udsving:
Hyppige eller ekstreme ændringer i humør, såsom pludselige udbrud af vrede, tristhed, eller eufori.
➡️ Træthed:
En vedvarende følelse af træthed eller mangel på energi, der ikke forbedres med hvile.
➡️ Søvnproblemer:
Svært ved at falde i søvn, blive sovende, eller sove mere end normalt.
➡️ Ændringer i appetit eller vægt:
Betydelige vægttab eller vægtøgning, eller ændringer i appetitten uden klar årsag.
➡️ Tilbagetrækning fra det sociale liv:
Manglende interesse i eller undgåelse af sociale interaktioner og aktiviteter, man tidligere nød.
➡️ Nedsat koncentration:
Problemer med at fokusere, huske, eller træffe beslutninger.
➡️ Følelse af håbløshed eller hjælpeløshed:
Vedvarende negative tanker om sig selv, sin situation, eller fremtiden.
➡️ Øget irritabilitet eller aggression:
Kort lunte, lav tolerance over for frustration, eller unødvendig aggression.
Hvad er så løsningen,
når din Mentale Sundhed
er på vej ned eller ikke rigtig er tilstede?
Du skal også gøre noget aktivt for
at opnå mere Mental Sundhed
At være fysisk aktiv er ikke kun godt for din fysiske sundhed, det ved du sikkert alt om, men det har også en dybtgående effekt på dit mentale velbefindende.
Når du bevæger dig, så frigiver din krop endorfiner, som naturligt forbedrer dit humør og reducerer din oplevelse af angst og depression.
Regelmæssig motion kan også forbedre din søvnkvalitet, øge dit selvværd og reducere stress. Det behøver ikke at være intensiv træning, som fx hårde løbeture, men regelmæssige gåture, yoga, havearbejde, at du tager trapperne frem for elevatoren, eller sport, uanset alder, eller enhver form for fysisk aktivitet, der føles behagelig for dig, kan have positive effekter.
Ved at integrere fysisk aktivitet i din daglige og ugentlige rutine, tager du et vigtigt skridt mod en bedre mental sundhed. Denne form for selvpleje og fysisk egenomsorg er ikke kun en investering i dit fysiske helbred, men også i din mentale styrke. Det giver dig et værktøj til at håndtere dagligdagens stress, pres og udfordringer med en større oplevelse af ro og klarhed.
Desuden kan det at tilbringe tid udendørs, især i grønne områder, yderligere forstærke de mentale sundhedsfordele ved fysisk aktivitet. Naturens ro hjælper med at mindske tankemylder, grublerier og bekymringer, og forbedre dit mentale fokus.
Derudover vil det, at du er social ved de fysiske aktiviteter, fx holdidræt, også spille en væsentlig rolle i at forbedre dit mentale velvære. Det skaber mulighed for at bygge relationer og være forbundet med andre, hvilket vil forstærke de positive effekter af motion.
Ved at indarbejde fysisk aktivitet i dit liv, skaber du derfor en større modstandskraft, så du får nemmere ved at klare livets op- og nedture med en større styrke og optimisme.
Du skal gøre noget sammen med andre
Du er et socialt væsen, og dine relationer spiller en central rolle i din mentale sundhed. Faktisk spiller de en meget stor rolle.
Ved at engagere dig i sociale aktiviteter og opbygge støttende, sunde og trygge relationer, mindsker du oplevelsen af ensomhed og isolation – eller du kan ligefrem holde ensomheden helt fra døren. Masser af forskning viser, at stærke sociale bånd forbedrer din mentale sundhed ved at tilbyde følelsesmæssig støtte, reducere stress og øge samhørigheden.
Det betyder, at du tilbringer tid med venner og familie, deltager i fællesskabsaktiviteter, eller fx frivilligt arbejde. Ved at gøre noget sammen med andre, beriger du ikke alene dit eget liv, men du bidrager også positivt til andres velvære. Denne samhørighed skaber en følelse af fællesskab og sikkerhed, der er essentiel for din mentale sundhed.
At dele oplevelser, udfordringer og succeser med andre giver dig en følelse af at være forstået og værdsat, hvilket kan styrke dit selvværd og selvtillid. Det kan også give dig nye perspektiver på dine egne problemer og bidrage til løsningsorienterede tilgange.
Det er ikke så vigtigt, hvad du laver sammen med andre, så længe du oplever trygheden, tilliden og respekten. Men det kunne være fælles måltider – spis & skrid – spilaftener, gåture, tage på ferie eller weekender sammen. Alt tæller, for det styrker båndene og fremmer trivslen.
Ved aktivt at søge og pleje dine relationer og fællesskaber, næres din mentale sundhed og bygger en stærkere, mere modstandsdygtig grund for at håndtere de negative ting, som livet vil komme med.
Dette sociale netværk fungerer som en buffer mod stress, angst og depression, og understøtter en positiv mental sundhedstilstand.
Du skal engagere dig i noget, der giver mening
At engagere dig i meningsfulde aktiviteter giver ofte en følelse af formål og bidrager til større trivsel. Når du gør noget vigtigt for dig, uanset om det er relateret til arbejde, en hobby, sammen med venner og familie eller fx frivilligt arbejde, styrker det din identitet og selvforståelse.
Et meningsfuldt job gør dig mere engageret og tilfreds. Det tilbyder nye perspektiver og hjælper dig med at håndtere udfordringer bedre.
At finde ud af, hvad der er meningsfuldt for dig, varierer; det vigtige er at udforske og engagere dig i aktiviteter, der passer til dine personlige værdier og interesser.
For eksempel kunne det være kunst, skrivning, musik, miljøbevarelse, politik, eller at bidrage til samfundet gennem frivilligt arbejde. Dette gør noget godt for din trivsel.
Ofte forstærker det også dine relationer, når du deler dine passioner og resultater med andre, og opmuntrer til positiv feedback og anerkendelse, der yderligere styrker dit selvværd. Meningsfulde aktiviteter hjælper dig med at sætte dine problemer i perspektiv, mindske bekymringer og øge din modstandsdygtighed over for stress. Ved at prioritere aktiviteter, der føles meningsfulde, skaber du en rigere, mere tilfredsstillende livserfaring, der nærer både dit mentale og følelsesmæssige velvære.
En bevidst opmærksomhed på noget, der er meningsfuldt, er vigtigt, hvis du ikke bare vil overleve på automatpilot, men trives og bygge stærk psykologisk modstandskraft.
Kilde, blandt andre:
https://psy.ku.dk/abc/hvad-er-abc/
Vibeke Koushede er en fremtrækkende figur inden for forskning i mental sundhed i Danmark. Hendes arbejde fokuserer primært på mental sundhedsfremme, forebyggelse af psykiske lidelser, og trivsel blandt børn, unge og voksne. Koushede er professor i mental sundhedsfremme og har en baggrund i psykologi. Hun er også kendt for sin forskning i positiv psykologi og har bidraget væsentligt til forståelsen af, hvordan individuelle og samfundsmæssige faktorer kan fremme mental sundhed og velvære.
Uddannelse i Mental Sundhed
På coachinguddannelsen, er Mental Sundhed en del af Coachingpsykologien, men du/I kan også booke en workshop til jeres organisation.
Du kan læse mere om stresssymptomer her
Du kan læse meget mere om mental sundhed her
Du kan læse om hvordan jeg hjælper dig her
Kontakt:
📧 Niels@andtalk.dk
☎️ sms: 40409547