Det er svært at sige fra, fortæller kvinder.
Læs først artiklen: www.information.dk/509482 for at resten af indlægget giver mening.
Det er desværre ingen floskel eller kliché, at rigtig mange kvinder har svært ved at sige fra.
Det oplever jeg alt for tit i min praksis.
Det er temmelig ærgerligt, at det er sådan, for det er ikke helt så svært at gøre noget ved, som det måske synes.
Konsekvensen ved ikke at gøre noget, ja – den har Camilla skrevet meget tydeligt om i sin klumme, og det gælder også rigtig mange andre Camila’er. Og Lotte’r. Og Maria’er….osv. Osv.
Ikke, at der er noget galt i at gøre noget godt for andre og hjælpe – ej heller på jobbet – men der skal være mening med galskaben og der skal være balance i livet. For du skal også passe på dig selv.
Så det gælder det om at finde den rette balance, hvor du dels har det godt med at hjælpe andre, dels tilgodeser dine egne behov.
I mine øjne er der ikke noget som helst galt i, at sætte tid af i kalenderen til sig selv. Selvforkælelse, egenomsorg og fokus på det, man selv har lyst til – uden at skulle tage hensyn til andre. Igen, så længe der er balance i forhold til de nærmeste.
Når du pleaser andre og har for meget fokus på andre, så er du ikke rigtig i dig selv, og for at komme tilbage i dig selv, er her nogle få, enkle tips, som du kan gøre brug af:
1. Find et stille sted og sæt dig
Placer dig så ret op og ned, som det kan lade sig gøre.
Har du et stopur på din telefon eller på dit ur, så sæt den til to minutter (ved så lav lyd som muligt)
Placer dine hænder på dine lår.
Luk øjnene.
Fokuser på dit åndedræt og træk det så langsomt du kan helt ned i maven.
Pust lige så langsomt ud, som du kan. Du må gerne presse dig selv ned i hastighed, men ikke så meget, at det føles som en belastning.
(En almindelig, afslappet vejrtrækningsfrekvens (én indånding og én udånding) er 4-6 sekunder og med lidt øvelse er det ikke noget problem at få denne frekvens ned på 10 sekunder. Men det er ikke en konkurrence.
Når din alarm ringer, så åbner du øjnene stille og roligt.
2. Burde, kunne, skulle og nødt til
– bør kun forefindes i mindst mulige omfang i dine tanker. I det hele taget tillægger vi vores tanker alt for meget værdi, og giver dem for meget opmærksomhed, i hvert fald når det gælder negative tanker.
3. Hvad har DU lyst til
Lav lister over hvad du har lyst til at gøre og prøve, uden at skulle tage hensyn til andre. I første omgang handler det om at tømme hovedet og ikke om det skal opleves eller udleves. Blot at du giver dig selv lov til at komme på banen, med dine behov. Skriv den ned som de kommer til dig og kig jævnligt på listen. Lige så stille vil nogle af dine ønsker vokse så meget, at du får mere og mere lyst til at gøre noget ved det. Så er det, at du skal i gang med at handle.
4. Lær konsekvensen at kende
Sæt dig ned og skriv konsekvenserne ned for det du gør, har gjort og vil gøre. Både de positive og de negative. Når du skriver om de negative, skal du ”blot” være nøgtern og ikke gå ind i det med negative følelser eller dømme dig selv. Når der ikke er flere negative handlinger og konsekvenser, skriv så ud for dem, hvad du i stedet for kan gøre, så det bliver en mere positiv konsekvens.
5. Lær at sige NEJ
Skriv endnu en liste over de øjeblikke, hvor du sagde ja, men hellere vil have sagt nej.
Øv dig i en formulering, som du synes ser ok ud, hvor du siger fra og få gerne hjælp af venner.
Det er så ikke noget nederlag, hvis det ikke lykkes de første par gange. Det skal nok komme.
Andre skal ikke kunne lide dig (kun) for det du gør for dem, men (allermest) for den person du er.
For de holdninger og værdier som du har. For det, som du står for.
Det gælder i øvrigt også for det syn du har på dig selv.
Læs mere om Stress og motion her
Læs mere om at øve sig og tage eet skridt af gangen.
Hvis du har svært ved at gøre det selv, så skal du i den grad læse her
Kontakt:
Niels@andtalk.dk