Hvad har mennesker med højt selvværd / resiliens / modstandsdygtighed tilfælles?
Hvem vil ikke gerne kunne klare det meste af det, som livet byder på?
Ingen af os har vel lyst til blive depressive, angste eller ikke kunne finde meningen med livet?
Ligesom vi gerne vil have en høj grad af optimisme, livsglæde og overskud!
Men hvad er det der gør, at nogle mennesker, tilsyneladende, kan klare næsten hvad som helst?
Se forklaring på begrebet ‘resilient’ nederst på siden.
Myte: ingen kan klare hvad som helst. Vi har alle en grænse for, hvad vi kan klare af modstand og “psykologiske slag” i ansigtet. Punktum.
Hvad er det, som gør, at meget modstandsdygtige mennesker gør og kan, samt hvorfor?
Positivitet kontra negativitet
Resiliente mennesker har en evne til at tilpasse sig forandringer, modstand og problemer, hvilket ofte stammer fra en kombination af faktorer såsom opvækst, personlige erfaringer, og selvudvikling.
Denne tilpasningsevne bidrager til en grundlæggende optimisme, håb og en evne til at fokusere på og værdsætte de positive aspekter af livet, selv i vanskelige tider, når det er svært. Dette indebærer dog ikke en konstant positivitet, for de besidder også evnen til at anerkende og håndtere negativitet på en sund måde, hvilket skaber en fornuftig balance, der understøtter både mental sundhed og personlig vækst.
Tryk her og læs om Positiv Psykologi. Og her.
Mål- og handlingsorienteret
Mennesker med højt selvværd og resiliens er typisk mål- og handlingsorienterede, hvilket indebærer en relativ fornuftig tilgang til livets udfordringer og ambitioner. Det vil sige, at de nok er opmærksomme på deres følelser, men de lytter mere til fornuften.
De sætter sig realistiske, opnåelige mål, der motiverer til handling snarere end til tøven. Denne tilgang betragter fejl ikke som nederlag, men som værdifulde læringsmuligheder. Det betyder, at de ikke stiler efter perfektion, men værdsætter indsats og fremskridt.
De undgår også offerrollen, og når de står overfor udfordringer og problemer, tager de initiativ til at søge hjælp eller selv finde løsninger. Denne tilgang vedligeholder positiv feedback loop, hvor troende på sig selv vil være relativ stabil eller ligefrem stigende.
Nuanceret tænkning
Kognitiv fleksibilitet er én af nøglerne til at være mental stærk, fordi det hjælper dig med at tilpasse dine tanker og ikke bare se tingene som sort-hvid tænkning.
Tryk her og læs om tanker. Og her.
Tryk her om at kontrollere din vrede.
Motion og fysisk sundhed
For folk, der virkelig går op i deres fysiske sundhed, er motion ikke kun en sjov aktivitet, men også en del af en sund livsstil, der gavner både krop og sind.
De vælger aktiviteter, de nyder, hvilket gør det nemmere at holde sig i gang. De ved, at regelmæssig træning ikke kun holder dem i form, men også booster deres humør, kreativitet og generelle velbefindende.
Desuden tænker de over, hvad de spiser og drikker, og tager sunde valg, uden dog at være for strenge med sig selv. De undgår for meget alkohol og tobak, men gør det på en afbalanceret måde, så de stadig kan nyde livet.
Læs i øvrigt om KRAM – Kost-Rygning-Alkohol-Motion.
Tryk her og læs om effekten af motion. Og her.
Relationer
At have stærke, tætte relation, er med til øge din mentale modstandskraft . Måske tænker du på mental styrke som noget, du kun udvikler alene, er sandheden, at vores forbindelser med andre spiller en kæmpe rolle.
Når vi har mennesker omkring os, som vi stoler på, er trygge ved og hvor vi kan være os selv, helt uden filter, styrker det vores modstandskraft.
Det er ikke nok kun at klare sig selv; at dele, støtte og være åben overfor dem omkring os er lige så vigtigt.
Vi er ikke vores egen lykkes smed – vi er hinandens lykkes smede, alene fordi vi ér social væsner.
Tryk her og læs om relationer. Og her.
Tryk her og læs om tilknytningsmønstrer.
Professionel hjælp og et kærligt spark bagi
Som coach og terapeut møder jeg naturligvis en hel del mennesker, som synes, at de ikke er så stærke og har svært ved at finde ud af livet. Enten fordi der ér sket en del negativt i deres liv eller fordi de er kørt fast. Det gør dem ikke til svage personer.
Men som skrevet før, så kan vi alle falde i større eller mindre huller, hvor det kan være svært at komme op fra igen.
Heldigvis kan man sagtens lære at komme op igen. Nogle gange tager det lidt tid, men de allerfleste kan med relativ få værktøjer få mere resiliens /modstandskraft.
Du kan altid få en gratis og uforpligtende forsamtale over telefonen.
SMS 40409547
Kontakt:
Niels@andtalk.dk
Resiliens
Resiliens eller psykologisk modstandskraft / modstandsdygtighed / højt selvværd, er en psykologisk evne eller kvalitet, det muligt for os mennesker komme stærkt igen, efter vi har været nede og bide i gulvbrædderne, når livet har slået os ud og der har været tilstrække hård modvind.
Det modsatte vil være, at vi bliver ‘dernede’ og bliver hængende i trauma, konstant lavt selvværd, ofte konstant ubeslutsomme, opgivende, depressive, konstant drænede og opgivende.
Den resiliente vil, som alle andre, møde modstand i livet, som vil gøre en trist, angst og sikkert også noget, der kan minde om opgivende, men denne tilstand være relativ kortvarig.
I daglig tale, bruges ofte termen ‘robusthed’, men det er bogstaveligt ikke helt det samme, og vil kunne sende forkerte signaler og skabe misforståelse..
Men det er en helt anden historie.